Polish Community
Moderator to moderator, nie widzę tutaj powodów, żeby miał tłumaczyć całą stronę gry na polski.
Do robienia takich spraw zawsze znajdzie się paru fanów, którzy poświęcą swój wolny czas na takie sprawy. Zresztą, znowu, po co? Na chwilę obecną nie wygląda na to, żeby strona główna PoE miała być obsługiwana w jakichkolwiek innych językach niż angielski. Tłumaczenia zostawmy fansajtom i polskim nieoficjalnym stronkom, a ewentualny moderator niech zajmie się moderowaniem, bo wygląda na to, że będzie mieć wystarczająco dużo z tym roboty. | |
ale właśnie dla takich pomysłów, jak tłumaczenie błędów, czy kontrola spamu, warto mieć takie sub forum, dla samej idei że może pojawić się kolejna osoba z dobrym pomysłem, a my... przez ten spam "daj key" "czy można" "jak ktoś ma" itd itp etc... EH! możemy go nie zauważyć.
Drugą sprawą jest to że trafiając na tę stronę, POE, gdy zobaczyłem Polish corner, to się (mówię szczerze) wstydziłem do niego wejść... będąc uprzedzonym o naszej mentalności, i co gorsza, natłoku dzieci w ostatnim czasie polskiego internetu. Jednak gdy już odnalazłem odwagę i wszedłem, byłem w szoku czytając posty, które są na poziomie. Fajnie by było trzymać tak dalej, a później być może nawet stworzyć z tymi ludźmi klan/gildie... nie wiem jak to się tutaj będzie nazywało, ale grupę ludzi którzy na poziomie, która będzie sobą coś reprezentowała i przede wszystkim,przy OB i dalej... z którą będzie można pograć, pośmiać się... Stworzenie pod forum, da możliwość wychwycenia takich osób :) Również kolejną sprawą będzie scena Polskich programów, która powstanie, bo już teraz widzę że UGM, czy Ja (może będzie więcej osób z czasem) będziemy starali się ją prowadzić, na ile będziemy wstanie (jednak jeśli chodzi o mnie to najwcześniej przy OB). Również w tej kwestii warto pomyśleć o własnym pod forum :) BigStar - Ranger [Default] LVL 38
GreatStar - Templar [Default] LVL 35 (Died from a crash...sad Panda :( ) Created on 06.09.2010 | |
Jeśli Chris utworzy subforum to wtedy nie będzie sensu tworzyć drugiego u mnie. Druga sprawa to polski moderator. Myślę, że ness by się nadał, bo zna angielski a ponadto jest alpha memberem. Tylko czy się zgodzi (o ile tu powstanie to subforum).
Co do natłoku spamu i trolli to w ostatnim czasie to samo jest u mnie an forum, tylko że ja to staram się tępić :) Ostatnio na mmorpg.org.pl pojawił się news o PoE i naleciało mnóstwo "kinder neo" :| Co do polskiej strony no to przecież jest http://pathofexile.eu.org/ Wciąż jest aktualizowana o nowe informacje. Dodatk0owo w planie jest Wiki dla PoE, może jutro już wystartuje. Zresztą penie na polskim forum się pojawi o tym informacja, może jeszcze dzisiaj :P ) http://pathofexilegame.pl/ - first Path of Exile fansite - Since January/February 2011 Last edited by Noktis on Dec 13, 2014, 4:49:40 AM
| |
też mi się wydaje że ness jest odpowiednim człowiekiem, jeśli nie on to Athcore. Zobaczymy gdy dostaniemy zielone światło.
Co do twojego forum, zostawić je można zawsze jako zapasowy plan, gdyby tu nie wypaliło... BigStar - Ranger [Default] LVL 38
GreatStar - Templar [Default] LVL 35 (Died from a crash...sad Panda :( ) Created on 06.09.2010 | |
" ja już bardziej jestem po wbijaniu na polskie forum na stronce, którą prowadzi Noktis. Serio nie zaglądałem tu 1 dzień bo miałem parę spraw do ogarnięcia wbijam dziś na forum a tu parę stron gadki na temat klucza, można zwariować :D , aż człowieka wybija z rytmu :) chciałem też nawiązać do wypowiedzi na temat wygranej Realu, wg. mnie liga hiszpańska jest najmniej interesująca i strasznie nieciekawa! duelist Bartosz 37 lvl
|
|
Z drugiej strony, ciekawe, czy nie podzieli to użytkowników. Gdybyśmy my mieli swoje podforum, reszta świata pewnie też by chciała mieć miejsce dla siebie. Jeżeli administracja byłaby sprawiedliwa, to wszyscy by dostali swoje podfora, a co za tym idzie, mniejszy ruch na międzynarodowym forum.
Administracja by nie rozumiała większości pomysłów, dopóki ktoś by ich nie przetłumaczył na język angielski. To samo tyczy się błędów. W takiej sytuacji moderator miałby ręce pełne roboty, i jeden mógłby nie wystarczyć. | |
o.O Ryuuzaki....
Twoje myślenie bardzo odbiega od normy, czyż nie? (wnioskuje również po wcześniejszych wypowiedziach, które chcąc, nie chcąc... przeczytałem) Nawet, jeśli powstał by podział na językowe fora, to nie zmniejszyło by ruchu, ludzie potrafiący pisać po angielsku,nie będą nawet modowi głowy zawracać, nie zakładajmy że każdy ma pisać po Polsku, by mod to tłumaczył... bez sensu... to raczej będzie wyjątkowa sytuacja... a nie rutyna (albo sporadyczne osoby) Z pomysłami j/w... Moderator wystarczyłby jeden, nawet jeśli nie nadążałby z robotą ... o.O (co się raczej nie stanie) to tłumaczeniem może zając się użytkownik... w czym problem? sam mogę tłumaczyć, co już robiłem pomagając użytkownikowi "skureczka" który miał problem z grą... Mod przede wszystkim by usuwał spam i ludzi spamujących... a jeśli tych modów na każdy język było by po jednym... to zobaczyłbyś ile mniej spamu by było. nie ma co gdybać, czekam do około północy (różnica czasowa) o tej zwykle mi odpowiada chris BigStar - Ranger [Default] LVL 38 GreatStar - Templar [Default] LVL 35 (Died from a crash...sad Panda :( ) Created on 06.09.2010 Last edited by BigStar on Sep 24, 2011, 4:45:51 PM
| |
Kilka dni temu napisałem wątek o waszych propozycjach zmian jakie cichlibyście zobaczyć w PoE, jednak zarówno mój post jak i wasze propozycje przepadły w natłoku spamu. Dlatego na nieoficjalnym forum powstał specjalny temat, zapraszam:
http://pathofexilegame.pl/forum/topic/88/beta-propozycje-zmian/ "Ale mecz realu i barcy był ładny. Ryuuzaki, w końcu zaczynasz pisać normalne posty :D EDIT "Ale przynajmniej już nie nawija o Kluczach :D http://pathofexilegame.pl/ - first Path of Exile fansite - Since January/February 2011 Last edited by Noktis on Sep 24, 2011, 4:47:17 PM
| |
" Mimo, że angielski dla mnie nie stanowi bariery, to wolę rozmawiać w ojczystym języku, z rodakami. Gdyby takie podforum powstało, nie zaglądałbym nawet na wątki zagraniczne. Ale moje wypowiedzi to tylko moja opinia " Nie wiedziałem, że tak się ktoś urazi. Chciałem sobie z kimś pogadać z nudy, i pocieszyć się faktem, że nie tylko ja czekam na klucz. Dlatego zdziwiłem się troszkę Waszą reakcją. Na forach nigdy wcześniej nie miałem okazji się znajdować, dlatego przepraszam, jeżeli aż tak strasznie wam to przeszkadzało :P Last edited by Ryuuzaki on Sep 24, 2011, 4:50:25 PM
| |
rozmawiać, a raportować błędy... to dwie różne sprawy, co innego również zapytać "ktoś miał taki bug i napisał na globie (i opisać ten błąd)" niż zgłaszać... to samo z pomysłami.. łatwiej napisać "wiecie myślałem nad..." i sprawdzić reakcje naszą, by później napisać sensownie po angielsku...
Jeśli język dla ciebie i zapewne 85% użytkowników PL nie stanowi przeszkody, to nie trzeba tłumaczyć wam strony, czy news'ów, czy tłumaczyć waszych problemów, pomysłów... można tylko dowiedzieć się, czy ktoś "nasz" znalazł problem/ pomysł na global forum, jeśli nie chce się używać search. w sumie, to piszesz tak bo widzisz część forum, bez beta members sekcji, więc tam może być pisanie troszkę "bez sensu" i chaotycznie, jeśli kiedyś otrzymasz w przyszłości key, czy to z losowania czy z konkursu... to zobaczysz że beta sekcja jest bardziej uporządkowana z odpowiedziami moderatorów :) z nudy można sobie wejść na chat, pograć, porysować w paincie... gdyby młodsze pokolenie dalej to praktykowało to... pograć w piłkę, palanta... państwa i miasta... (ciepło jest wciąż). A nie spamować i pieprzyć głupoty... kiepsko zacząłeś staż na forum... BigStar - Ranger [Default] LVL 38 GreatStar - Templar [Default] LVL 35 (Died from a crash...sad Panda :( ) Created on 06.09.2010 Last edited by BigStar on Sep 24, 2011, 5:02:50 PM
|