Polish Community

"
Foxeye wrote:
Dokładnie... na gwiazdkę open beta będzie więc już nikomu się nie pali, sama zamknięta beta zaś już szmat czasu trwa więc niektórym pewnie taka sytuacja się znudziła.
ja bym chętnie przygarnął ten kluczyk dla kolegi bo nie mam z kim grać, a nabiłem już 56 lvl
Ja tam i tak chciałbym zagrać przed wipe, żeby już wiedzieć co i jak i ruszyć ze wszystkimi "na równi". Także polecam się jako odbiorca kluczyka :D
"
ursus95 wrote:
Ja tam i tak chciałbym zagrać przed wipe, żeby już wiedzieć co i jak i ruszyć ze wszystkimi "na równi". Także polecam się jako odbiorca kluczyka :D

Myślę, że jednak lepiej jest zacząć grę na gotowym produkcie, niż na półprodukcie jakim jest beta. Niektóre bugi potrafią skutecznie zniechęcić do gry.
Cześć . Mam małe zapytanie brałem udział w konkursach itp jak się domyślacie szczęścia nie miałem .Jeśli ktoś ma dodatkowy klucz i chciałby się podzielić to z góry dzięki. Szukam kompana do wspólnej gry posiadam własny serwer Ts3 i chce pograć a jednocześnie pośmiać się i pobawić serdecznie zapraszam nr gg 12567327
Pora trochę odświeżyć ten temat.

Co sądzicie o zmianach zapowiedzianych na patch 0.9.13?

Według mnie, oprócz wprowadzenia trybów PvP, największą zmianą in plus jest dodanie losowo występujących Special Chest.

Smuci mnie przesunięcie w czasie implementacji Trade Screen, a także brak keystone'ów w arenie Templara i ponowne wprowadzenie Support Gem'ów ograniczających swoje działanie do umiejętności zadających obrażenia. Uważam, że grze przydałyby się Support Gem'y działające na umiejętności klas Curse czy Buff.
Dla mnie zmianą na którą czekam, to default attack pozostawiony na np. lewym myszy i po zmianie broni na switch 2 default zostaje pod lewym myszy co jest bardzo irytujące.
Osiem kluczy do wygrania - czytać newsa: http://pathofexilegame.pl/do-zdobycia-klucze-do-bety
http://pathofexilegame.pl/ - first Path of Exile fansite - Since January/February 2011
Może ktoś wyjaśnić skróty używane na Global Chat w grze? Np. WTS, WTB, oraz inne. Poza tym, przydałby się jakiś słownik skrótów używanych przez graczy dla lepszego kontaktu, do choćby handlu.
podpisuje sie pod prosba kolegi o przetlumaczenie slangu czatowego :D
"
d0mi3l wrote:
Może ktoś wyjaśnić skróty używane na Global Chat w grze? Np. WTS, WTB, oraz inne. Poza tym, przydałby się jakiś słownik skrótów używanych przez graczy dla lepszego kontaktu, do choćby handlu.

WTB - Want To Buy - Chce Kupić
WTS - Want To Sell - Chce Sprzedać
WTT - Want To Trade - Chce Wymienić
AFK - Away From Keybord - Nie ma mnie przy klawiaturze (dłuższa chwila)
BRB - Be Right Back - Zaraz wracam
Priv / PM - Rozmowa prywatna

A tak w ogóle... Co wyście wszyscy poszaleli z tymi WTB i WTS w tej grze? I na forum i na czacie ciągle to widzę. Ludzie, zapamiętajcie - w tej grze nie ma pieniędzy, ani ściśle opisanego systemu walutowego, a co z tego wynika - w grze istnieje tylko handel wymienny. Jedyną poprawną formą jest więc WTT.

Do tego często dochodzą jeszcze: (część z poniższej listy nie dotyczy PoE)

Spoiler
PvE - Player versus Enemies - bicie mobków (patrz niżej)
PvP - Player versus Player - walka między graczami
EXP - Experience - doświadczenie
HP - Health Points - punkty życia
Mana - energia zużywana do używania umiejętności (Często nazwę tą wykorzystuje się nawet wtedy, gdy w danej grze jest przyjęta inna oficjalna nazwa. Nie dotyczy to sytuacji, gdy w grze istnieją dwa lub więcej rodzaje energii, w szczególności gdy oficjalną nazwą alternatywnej energii jest "mana".)
Node - w przypadku rozbudowanego drzewa rozwoju postaci jest to pojedyńczy punkt na drzewie
Build - plan rozwoju postaci
Keystone - punkt milowy: - w POE - duże nodes mające duży wpływ na postać
- w innych grach - znaczący fragment build'u
Newbie - początkujący gracz
N00b - ktoś mający jakiekolwiek doświadczenie, ale nie mający wiedzy lub zachowujący się jak idiota
Pr0 (osobowo) - Profesjonalista - doświadczony gracz mający dużą wiedzę
Pr0 (przedmiotowo) - coś opracowane (stworzone) przez profesjonalistę (np. Pr0 build)
OP / imba - Overpowered / Imbalanced - coś zbyt silne (Literalnie słowo "imbalanced" oznacza "nierówne" nie wskazując żadnego kierunku. Przyjęło się jednak, że stosuje się je tylko do opisywania rzeczy zbyt silnych.)
UP - Underpowered - coś zbyt słabe
k - tysiąc
kk - milion
Plz - Proszę
Rez - wskrzeszenie
Buff - zaklęcie wspomagające
Debuff - coś a'la klątwa lub zdjęcie buff'a
Instance - mapa ze wstępem zamkniętym dla osób trzecich (wszystkie mapy w PoE to instancje)
Dung - Dungeon - rodzaj mapy (zazwyczaj instancja, ale to zależy od konkretnej gry)
NPC - Non Playable Character - w pełni oskryptowana i prowadzona przez system gry postać, z którą gracz może nawiązać interakcję, ale nie ma wpływu na jej poczynania
Minion / Summon - komputerowy sojusznik mający wpływ na walkę
Pet - komputerowy sojusznik bez wpływu na walkę
GG - Great Game - podziękowanie za grę
PK - Player Killing - ubijanie innych graczy, którzy nie zgodzili się na walkę w trybie PvP
Boss Run - wypad na boss'a (zazwyczaj z party)
Fun Run - grupowy wypad do konkretnej instancji bez większego celu
Mob - potworek
KS - Kill Steal - kradzież kill'a - sytuacja w której specjalnie przeszkadza się innemu graczowi w zabiciu mobka, podczas gdy zabicie go ma dla danego gracza charakter priorytetowy i ów gracz jako pierwszy zaczął go atakować
KS'er - gracz często kradnący kill'e
Aggro - uwaga mobków
Grind - dłuższe nabijanie EXP'a na mobkach, mające na celu zwiększenie poziomu lub statystyk, bez posuwania akcji gry do przodu
Loot - rzeczy upuszczane przez moby po śmierci
Tank - postać przyjmująca na siebie obrażenia
Buffer - postać wspomagająca
Summoner - postać nakierunkowana na przyzywanie summon'ów
AoE - Area of Effect - możliwość namierzenia kilku celów jednocześnie
Crowd Control - kontrola tłumu - taktyka walki opierająca się na stosowaniu umiejętności typu AoE
Kite - taktyka walki opierająca się na stosowaniu umiejętności dystansowych przy jednoczesnym utrudnianiu przeciwnikowi skracania dystansu
Ninja - Ninja looter - ktoś kto podbiera innym graczom przedmioty, nawet jeśli ich nie potrzebuje (taki złodziej)
itd.

Coś jeszcze?

PS. Kompletne słowniki oczywiście są na necie, ale zawierają one często ok. 100 haseł, z czego 80% z nich występuje bardzo rzadko. W związku z czym - łatwo się w nich pogubić.
Last edited by Skelecross on Nov 1, 2012, 1:15:27 PM

Report Forum Post

Report Account:

Report Type

Additional Info