Polish Community

its about time.
Diablo? Już nawet przestałem czekać, wraz z każdym newsem coraz mniej we mnie było radości, że Diablo znów nadejdzie. Nie mogę się za to doczekać klucza PoE, tu przynajmniej postać można rozwijać wedle własnego uznania, a i drzewko (albo raczej drzewsko) umiejętności dobieramy sami, nie automat rodem z D3.
Co zaś naprawdę mnie tu przywiodło to sentyment - przede wszystkim do pierwszego Diablo i ta mroczna stylistyka, a nie cukierkowe D3.
Co za czasy ;)
Ahh...fresh meat.
A i tu się wypowiem. Ja myślę podobnie jak ludzie w Blizzardzie, że czas na rozdawanie statystyk, czy układanie drzewek powoli chyli się ku końcowi. Może na początku jest fajnie, możemy zrobić postać jaką tylko chcemy, jednak gdy gra już wystarczająco się rozwinie, rozdajemy punkty tak jak inni. Z ogromu punktów i różnych kombinacji taki system rozwoju postaci kończy się na kilku, czy kilkunastu "najlepszych" kombinacjach. Sam gdy kiedyś w Diablo II grałem paladynem rozdawałem punkty jak mi się podobało, lecz gdy spojrzałem na dopracowane buildy i ich użyłem to gra stała się o wiele łatwiejsza, więc cała magia wolności prysła. Nowy system w Diablo III jest moim zdaniem lepszy, masz parę skilli i możesz je ulepszać. Oczywiście to także zostanie "wymasterowane" przez graczy. Jednak przez to że będzie tego niewiele i zmiana układu będzie ograniczona jedynie przez krótki cooldown, śmiało będzie można zmieniać skille. Ja na przykład praktycznie nie korzystałem z restartu drzewka w Diablo II ponieważ nie chciało mi się odnowa rozdawać punktów. Teraz w trójce będę mógł to zrobić w każdej chwili i zajmie mi to parę sek. To chyba tyle w kwestii rozdawania punktów.
Teraz czas na grafikę, miałem przyjemność przejść demo Diablo III i powiem że czuć klimat, grafika nie jest cukierkowa jak to większość ludzi określa, a pastelowa. Ja nie poczułem uderzenia kolorów tęczy, nic nie raziło mnie w oczy. Więc myślę że w dalszych lokacjach będzie tylko lepiej.
<tu miał być wykład o subiektywnej wypowiedzi, lecz nie mam siły tego powtarzać, a myślę że średnia wieku (bo to on najczęściej jest miarą inteligencji) jest na tyle wysoka że, każda wypowiedź jest traktowana jako miła konwersacja>
Kwestia gustu, jestem innego zdania a jest ono równie subiektywne jak i Twoje. Nie będę dyskutował też o różnicach palety barw czy mamy do czynienia z "cukierkami" czy "pastelami", bo nie o to chodzi - jest to dla mnie po prostu zbyt kolorowe i mojej osobie niezbyt pasuje ta stylistyka do "Diablo", gdyby to była inna gra to proszę bardzo (tak jak w przypadku Torchlight). Ja akurat pamiętam dzieła Blizzarda jeszcze z czasów The Lost Vikings, czy Blackthorne i niegdyś uznawałem Blizzard za najlepszą firmę jeśli chodzi o politykę jakości gier. Niestety zawiodłem się na nich i nie będę robił listy i się rozdrabniał wylewając swoje żale, bo nie w tym rzecz, nie jestem Hater'em. Nie chce tu nikogo bronić, ale określanie poziomu inteligencji użytkowników na wstępie nie nada lepszego wydźwięku wypowiedzi, pamiętaj o tym ;)
Ahh...fresh meat.
Napiszę na szybko bo czas goni. Masz rację z określeniem inteligencji, czasami również i ja się zapominam. Jednak piszę na różnych forach i na niektórych z nich trzeba coś takiego napisać inaczej Twój tekst zostanie zalany głupimi komentarzami, tworzy to barierę przed "trolami". Oczywiście nikogo nie chciałem uradzić, jest to coś nad czym muszę popracować. Tak jak i Ty również pamiętam Blizzarda jeszcze zanim wypuścił SC, Diablo czy Warcrafta, były to piękne czasy, niestety dzisiejsze lata kierowane są w stronę zarobku a nie serca i nic nie zanosi się na poprawę. A co do wylewania swoich żali, kurczę, głupia sprawa, niestety kierunek humanistyczny w połączeniu z głową do przedmiotów ścisłych robi niezłe zamieszanie. Ani to zwięzła wypowiedz, ni to ciekawy do czytania tekst. Fajnie że masz inne zdanie niż ja, zawsze można coś dojrzeć lub zmienić. Strasznie nie lubię gdy ktoś powtarza utarte schematy, jak np. wspomniana przez Ciebie cukierkowa grafika. Jednak śmiem zauważyć że ty wiesz o czym piszesz, a nie bezmyślnie powtarzasz to co inni, to się zawsze chwali :)
Witam wszystkich graczy, chetnie przytule keya do bety :>
Dobra panowie starczy tego gadani o Diablo 3 jakie ono nie jest, ja chcę mieć dostęp do PoE ma ktoś kluczyk zbędny ?
Włączając się do dyskusji na temat Diablo 3, uważam, że mimo pewnych zaimplikowanych uproszczeń, ta gra będzie bardzo ciekawą "lekturą" i że nie warto jej odrazu skreślać. Ciekawi mnie jak wyjdzie w praniu nowa wizja panów z Blizzard'u dotycząca rozwoju postaci i używania umiejętności. Chwilowo przypomina mi to rozwiązanie znajdującej się w pewnej grze mmorpg - 9 Dragons. Z jednej strony mamy do czynienia z mało wymagającym systemem, z drugiej zaś wydaje się to spełniać trafne założenie tej firmy, że gry powinny być łatwe do opanowania i trudne do doprowadzenia do perfekcji.

PS. Do chłopaków wyżej: Trochę cierpliwości. Praktycznie dopiero się zarejestrowaliście. Ja dostałem swój dostęp do bety prawie pół roku po rejestracji. :P
Last edited by Skelecross on Mar 16, 2012, 12:05:51 PM
Ja muszę potwierdzić wypowiedz Frexor'a. PoE to dobra gra zrobiona w starym stylu znanym z D2. Jednak to co miałem okazję przetestować w becie D3 to poprostu inna jakość. Blizzard przeniósł rozwałkę na wyższy poziom nieosiągalny przez inne firmy. A mieli na to aż 12 lat i nikomu się nie udało.

Co do kluczy. Jeśli tylko jakiś dostanę to chętnie się podzielę.
Według mnie, to jest nie tyle jakiś "wyższy poziom" co wymodelowany metodą prób i błędów oryginalny system, który wydaje się być dość intuicyjny. Można by się pokusić o stwierdzenie, że Diablo III robi dość wyraźne przejście w stronę gier konsolowych nastawionych na maksymalizację akcji, kosztem rozmachu standardowych elementów towarzyszących RPG.

Report Forum Post

Report Account:

Report Type

Additional Info